2012. február 15., szerda

Miért pont Excel...

Az elmúlt jóegynéhány évben számtalan alkalommal szembesültem azzal, hogy a legtöbb ember az MS Excelt nagyjából egy olyan alkalmazásnak tekinti, amivel viszonylag könnyen lehet szép táblázatokat rajzolni, aztán ennyi.

Aztán van egy szűkebb réteg, akik már szembesültek azzal, hogy az Excel ennél azért többre is használható, és megismerkedtek néhány egyszerűbb képlettel és funkcióval, amit még biztonságosan tudnak használni, de amikkel azért már elég sok időt meg lehet spórolni bizonyos munkák során.

És aztán persze ott van az a nagyon szűk réteg, akik magabiztosan használják már a különféle bonyolult funkciókat, összetett képleteket, riportokat, neadjisten arra is vetemednek, hogy makrókat írjanak.

(A teljesen "elvetemülteket" most hagyjuk, őket szerintem kb. név szerint tartja nyilván a Microsoft... :) )

Én a magam részéről nagyjából a második és harmadik kategória közé sorolnám magam (talán közelebb a harmadikhoz), és szentül hiszem, hogy egy jól használható Excel tudásszintet nem akkora varázslat elsajátítani, mint elsőre tűnhet. Persze ha az ember hozzám hasonlóan a "kisakkozós" tanulási módszert választja, könyv és segítség nélkül, akkor eltarthat egy darabig a dolog és nagyon sokszor fogja szidni közben az alkotókat... :)

Ezzel a bloggal az a célom, hogy könnyen használható, gyakorlati Excel tudást osszak meg Veletek, hogy amibe én belefutottam, abba másnak már ne kelljen (kivéve persze, ha valaki ragaszkodik hozzá... :) ). Mindezt igyekszem a lehető legtömörebben, csak a lényeges dolgokra koncentrálva összeszedni (aztán szóljatok rám, ha nem sikerült... :) ).

A mesét a legelejétől fogom kezdeni, hogy az is tudjon vele mit kezdeni, akit eddig még ránézni is alig mert az asztalról fenyegetően figyelő Excel ikonra. :)

Jó olvasgatást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése